Een vrouw in een zwarte lingerie die zich voordeed op een tafel.

Boudoir Fotografie Technieken

Leestijd 2 minuten

In dit artikel duiken wij in de kern van boudoir fotografie technieken, van het gebruik van licht en schaduw tot het regisseren van poses en het creëren van een mooi beeld.

Een vrouw in lingerie staat voor een raam.

Het Maken van een Silhouet

In boudoir fotografie is het creëren van een silhouet een krachtige manier om mysterie en elegantie vast te leggen. De sleutel ligt in het positioneren van een sterke lichtbron zoals de zon of een flitser met een snoot direct achter het model, waardoor een scherp contrast ontstaat tussen het verlichte achtergrond en het donkere model.

Houd er rekening mee dat, wanneer het licht door een voile gordijn schijnt, dit gordijn als lichtbron dient. De afstand tussen het model en het gordijn beïnvloedt de sterkte van het silhouet omdat het diffuus licht om het model wikkelt wanneer het dichtbij staat.

Een vrouw in een zwarte lingerie die op een bed ligt.

Het nabootsen van de zon ( parallel licht )

De foto hierboven is gemaakt met flitslicht op een donkere regenachtige in december. De manier hoe ik deze foto heb gemaakt is door een flitser door een optische snoot met een gobo om het eruit te laten zien als bladeren tijdens zonsondergang.

Bij het maken van zonlicht is het belangrijk om het licht niet te hard te maken terwijl het wel op een grote afstand staat. Zo kan je zien dat het licht van de flitser enigszins zacht is maar de schaduw onder haar nek erg hard is. De kleur van het licht is later aangepast door simpelweg de wit balans te veranderen.

Een vrouw met rood haar zittend op een stoel tijdens een boudoirfotoshoot in Rotterdam, elegant met een grassprietje in de hand.

Toevoegen en weglaten van licht

Door licht toe te voegen of juist weg te halen kan je een heel ander beeld te krijgen. In deze foto werd het licht tegen gehouden wat achter haar hoofd viel. Zo krijgt de foto meer contrast zelfs bij zacht licht.

Een vrouw met een zonnetattoo op haar rug.

De beheersing van diverse boudoir fotografietechnieken opent de deur naar een wereld van artistieke expressie en creativiteit, waardoor elke fotograaf de unieke schoonheid en intimiteit van hun onderwerpen op een diepere en meer betekenisvolle manier kan vastleggen.

ARTIKELEN

Ga naar de bovenkant